Mandalové kurzy

Mandalové kurzy na Slovensku existujú zhruba od roku 2010 /prvé stretnutia s Ľubom Slejzákom/. Vďaka odvážnym redaktorom /rozhlas, televízia, časopisy/ začala byť mandalová tvorba na Slovensku populárna. Významnú úlohu v tomto smere zohral napríklad časopis Balans. Šéfredaktorka Katka Olejárová dáva už niekoľko rokov kontinuálne veľký priestor mandalám a mandalovým tvorcom.

Na priekopnícke mandalové kurzy nadviazali ďalší mandaloví tvorcovia (Anita Tiralová, Slávka Andraščíková, Domi Vittek, Tina Burgwieser, Saška Murínová a ďalší). Organizujú svoje kurzy, eventy, tvorivé krúžky, víkendové pobyty, ktoré zase generujú nových mandalových tvorcov. Tí tiež organizujú svoje akcie 🙂. Aj preto je situácia s mandalovým tvorením u nás na Slovensku výnimočná v porovnaní s inými okolitými krajinami a dokonca aj v porovnaní s Českou republikou.

V počte na jedného obyvateľa patríme v tvorení mandál k svetovej špičke

To dokazuje, že máme šikovných tvorcov. Väčšinu tvoria ženy (95% zo všetkých tvorcov). Akoby ženy mali k ručnej tvorbe mandál bližšie, veď ide napokon o hand made (teda ručnú) prácu, ktorá má u nás hlboké tradičné korene (štrikovanie, tkanie, vyšívanie). Druhým zaujímavým momentom zrejme bude to, že mnohé ženy na Slovensku duchovne rastú. Mandalová tvorba človeka stišuje, vypína myseľ, priťahuje meditačný stav pokoja, ktorý podporuje sebauvedomenie a duchovný rast.

Mandalové kurzy

Mandalový event v Spišskej Novej Vsi v Divadle Kontra

Aktuálne najbližšie stretnutie naživo s Ľubom Slejzákom na MANDALA  EVENTE v Košiciach /10.6.2023/

Mandalové kurzy - Aké typy sú dostupné?

Prvý typ je narozšírenejší, ide o intuitívne tvorenie mandál – pekných obrázkov, ktoré tvorcovia navrhujú podľa svojho momentálneho cítenia a komponujú umelecký obraz podľa stredovej súmernosti do kruhu. Najviac tvoria s akrylovými farbami , populárna je aj tzv. bodkovaná technika. Naplnenie spočíva v tom, že človek namaľuje pekný symetrický obrázok – svoju prvú mandalu – a má radosť z toho, že to dokázal. Zdieľanie s ďalšími tvorcami, ktorí sa takto zídu pri spoločnej tvorbe, je tiež pridaná hodnota.

Ďalším typom mandalového stretnutia, ktoré dnes organizujú viacerí tvorcovia na Slovensku, je tvorenie osobnej mandaly podľa dátumu narodenia a mena. Spopularizovali to Tina Burgwieser a Anita Tiralová. Majú dnes mnoho nasledovníčok. Inšpirácia vychádza z tzv. Pythagorovej numerológie, kde k dátumu narodenia a ku každému písmenku mena je priradená ezoterická číselná hodnota. Z nej sa potom odvodzuje farebnosť a počet jednotlivých dekorácií v mandale.

Tretím typom mandalových eventov je tvorenie osobných mandál podľa dátumu narodenia a 5-tich elementov, ktoré vychádza zo starej čínskej astrológie. Plne rezonuje s čínskou medicínou, akupunktúrou, umením feng shui a čchi-kungom. Tento spôsob tvorenia je dostupný na Slovensku od roku 2004. Súkromný vedecký výskum spoločnosti Mandala Slovakia® podporil tento spôsob tvorenia dôkazmi o jeho prospešnosti na zdravie človeka . Mandalové eventy s Ľubom Slejzákom obsahujú aj rôzne techniky mandalovej terapie a prácu s osobným unikátnym farebným kódom.

Mandalové stretnutia sú vzácne

Keď sa stretne skupina ľudí a spoločne tvoria mandaly, vzniká zaujímavý súlad duší. Akoby sa všetci niekde „tam hore“ dohodli, že sa stretnú. Účastníci, ktorí prídu na mandalový kurz, často riešia v živote nejakú spoločnú tému. Žeby známosť z nejakých minulých životov 🙂? Možno v nich niečo rezonuje. Určite to nie sú náhodné stretnutia, takže každý mandalový event, mandalový teambuilding, kurz či krúžok, má veľký zmysel. Možno práve na takomto kurze stretnete osudovú lásku alebo sa vám „rozsieti“ a budete vedieť, čo ďalej so životom. Načerpáte energiu a inšpiráciu, z ktorej budete ešte veľa dní a mesiacov fungovať a určite vám zostanú nezabudnuteľné spomienky.

Radosť z mandaly

Nech už absolvujete akýkoľvek mandalový kurz a spôsob tvorenia mandaly, najdôležitejšie nie je to, aký budete vkladať zámer do mandaly. Nie je dôležité ani akým systémom si mandalu vytvoríte. Najdôležitejšie je, či pociťujete radosť pri jej tvorení. Vtedy bude mať mandala pre vás tie najlepšie liečivé účinky 🙂

Mandalové kurzy